Project Pallas-Reactor

dinsdag 15 oktober, 2024

Terug naar het overzicht

In mei 2023 is Albeton gestart met de bouwput voor de nieuwbouw van de Pallas-Reactor in Petten, die de verouderde Hoge Flux Reactor zal vervangen. Deze nieuwe reactor zal een centrale rol spelen in de wereldwijde productie van medische isotopen, die dagelijks levens redden.

Voor de basis van deze 1e fase van dit prestigieuze project hebben wij betonmortel geleverd voor de diepwanden. In totaal zijn er 30 sleuven van 1,5 meter dik, 4 meter breed en 35 meter diep gegraven, die met beton zijn gevuld om stevige diepwanden te creëren. Deze wanden zijn vervolgens verankerd met grout ankers van elk 33 meter lang. Daar overheen is een ringbalk gestort om de panelen in positie te houden.

Tijdens het uitgraven van deze kuip, werd deze gevuld met water om tegendruk te verzorgen aan de diepwanden. Na het uitgraven tot 21 meter zijn er 380 holle palen naar 47 meter N.A.P. geboord, welke als laatste nog met beton gevuld gaan worden (ca. 9 kuub per paal). Na het boren  van deze palen volgde er een indrukwekkende onderwaterstort van 3900 m3.  De levering aan de hiervoor ingezette 2 pompen, geschiedde met gemiddeld 200 m3 per uur vanuit onze locaties Amsterdam en Akersloot. Als laatste onderdeel van deze fase, zullen wij nog ca. 3500 m3 leveren t.b.v. de constructievloer.

Het succes van dit project is te danken aan de nauwe samenwerking tussen alle betrokken partijen, waaronder BESIX en NRG-Pallas. Wij zijn trots op de hoge kwaliteit van onze betonmortel, die aan alle zeer strenge eisen voldeed en op onze bijdrage aan dit baanbrekende project. Zodra deze bouwput voltooid is, kunnen de volgende stappen worden gezet voor de daadwerkelijke bouw van de reactor, die naar verwachting rond 2030 operationeel zal zijn.